Kesar Badam cu esență de trandafiri

M-am gândit că nu ar fi deloc nepotrivit dacă aș deschide o listă cu subiecte savuroase la propriu, și al căror numitor comun să fie trandafirul de dulceață.
Și asta, pentru că până spre toamnă, ne-ar sta bine să ne ocoșim cu o colecție generoasă de rețete specializate florilor pe care le vom crește în curtea de la Ilimbav.

Pe scurt, mixul Kesar Badam este un amestec de lapte, migdale, șofran și alte câteva ingrediente de vârf. Este băutură foarte sănătoasă care furnizează energie și tinerețe organismului și care poate fi savurată în ambele avataruri, fierbinte sau rece.

Laptele este o sursă excelentă de calciu, proteine, vitamine - în special A și B. Ajută la construcția mușchilor și a oasele, a dinților puternici. Conține aminoacizi, care mențin pielea hidratată. Laptele cald înainte de somn relaxează mușchii și calmează nervii, acționând ca un eficient agent anti-stres.
Migdalele (Prunus dulcis) sunt veritabile capsule de vitamine esențiale, minerale, proteine, o excelentă sursă de vitamina E, magneziu, proteine ​​de înaltă calitate și un nivel ridicat de acizi grași nesaturați. Consumul de migdale crește nivelul de vitamina E în sânge care acționează ca antioxidanți puternici care apără celulele de probleme. 
Șofranul (Cocrus sativus), cunoscut sub numele de Kesar (zafran), numit și "spicele de aur" este bine cunoscut pentru culoarea, aroma și proprietățile medicinale. Șofranul este sursa ideală de potasiu, fier și seleniu. Este utilizat ca medicament pentru astm și întregul registru de afecțiuni pulmonare.  Oferă o aromă exotică și o savoare regală. 

Cu toate beneficiile de lapte, migdale și șofran, mixul Kesar Badam se poziționează în topul băuturilor energizante. După gust și dietă se poate îndulci cu miere de albine. Se poate prepara în cantitate mare și conserva la frigider timp de 3 zile.

Ingrediente:
750 ml de lapte cu cât mai puțină grăsime
1/4 cană, migdale, albite, curățate și măcinate
Un vârf de cuțit de șofran
Zahăr/ miere, după placul omului
1/2 linguriță, praf de nucșoară
Câteva picături de esență de trandafir
1/4 cană de apă fierbinte
migdale, fire de șofran și fistic pentru ornat

Mod de preparare:
Se înmoaie șofranul în apă fierbinte și-l păstrăm deoparte timp de 30 de minute.
Se pune lapte la fiert, la foc mic, timp de 5-7 minute.
Se adaugă laptele de migdale și amestecăm continuu, până se omogenizează.
Se adaugă apa cu șofran și amestecăm în continuare bine. Se fierbe până când laptele este redus la 3/4 cantitatea inițială. Se amestecă intermitent pentru a evita arderea și lipirea la partea de jos. Pentru acest produs se recomandă o oală cu fund gros.
Se adaugă zahărul, după gust, pulberea de nucșoară, esența de trandafir și se amestecă bine. Se mai lasă la fiert încă 3-4 minute.
Se ia de pe foc și se răcește complet.

Lăsăm licoarea să se ”odihnească”, după care se toarnă în recipiente cu stil și se garnisește cu migdale, fistic și șofran.

Notă:
Înainte de a prepara produsul vă readuc aminte unul din preceptele prea minunatei Hidelgard von Bingen care ne atenționează că doar ”laptele de iarnă este bun de mâncat”.



am descoperit această rețetă, acum un an, răscolind cufărul cu imagini de pe Pinterest
https://ro.pinterest.com/farrukhaziz123/

Comentarii